Απάντηση Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. σε όσα αβάσιμα και παραπλανητικά αναφέρονται σε ανακοίνωση

Με έκπληξη διαβάσαμε εχθές τα όσα αβάσιμα και παραπλανητικά αναφέρονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου της τ. ΕθνοData (ΣΕΕΤ).

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή αναφέρεται σε μέλη του ΣΥΕΤΕ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

•     Ο ΣΥΕΤΕ δεν εμπλέκεται σε καμία καταγγελία σύμβασης εργαζομένου. Ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

•     Η συγκεκριμένη εργαζόμενη δεν είναι μέλος του ΣΥΕΤΕ, δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή μας και ως εκ τούτου δεν μας έχει εξουσιοδοτήσει για καμία περαιτέρω ενέργεια.

•     Η συγκεκριμένη εργαζόμενη έχει κινηθεί νομικά εναντίον τριών μελών του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ στα πλαίσια άσκησης της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ομόφωνη απόφαση του ΣΥΕΤΕ είναι να υπερασπιστεί τα συγκεκριμένα μέλη του, υπερασπίζοντας πάνω απ’ όλα το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να συνδικαλίζεται ελεύθερα και να ασκεί συνδικαλιστική δράση, σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

•     Η συγκεκριμένη εργαζόμενη ως Διευθύντρια Καταστήματος έχει κινηθεί νομικά εναντίον έξι υπαλλήλων-υφισταμένων της, οι οποίοι είναι μέλη του ΣΥΕΤΕ. Και οι συγκεκριμένοι έξι υπάλληλοι έχουν «επιδείξει μια ιδιαιτέρως αξιόλογη πορεία στην Τράπεζα, με αποτελέσματα που θα ζήλευαν πολλά στελέχη». Δεν είδαμε όμως κάποια αναφορά για αυτούς τους συναδέλφους στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του Συλλόγου της τ.ΕθνοData (ΣΕΕΤ).

•     Οι δικαστικές ενέργειες δεν κινήθηκαν «εκατέρωθεν», υπονοώντας ότι αυτές έγιναν ταυτόχρονα. Οι νομικές ενέργειες ξεκίνησαν αποκλειστικά και μόνο με ευθύνη της συγκεκριμένης εργαζόμενης. Είναι αυτονόητο ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είναι εξίσου αυτονόητο όμως ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

•     Ο ΣΥΕΤΕ έχει αποφασίσει ομόφωνα να υπερασπιστεί νομικά και συνδικαλιστικά και τα 9 μέλη του.

Είναι άξιο αναφοράς ότι κανείς εκπρόσωπος του συγκεκριμένου Συλλόγου, παρόλο που η ανακοίνωσή του αναφέρεται σε μέλη Δ.Σ. άλλου Συλλόγου, δεν μπήκε καν στον κόπο να απευθυνθεί στο ΣΥΕΤΕ και να ρωτήσει για την «άλλη άποψη», όπως τουλάχιστον επιτάσσει η συνδικαλιστική ηθική.

Γιατί δεν το έκαναν, το αφήνουμε στην κρίση σας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο ΣΥΕΤΕ είναι ο μόνος εγγυητής της προστασίας της εργασίας. Ο ΣΥΕΤΕ είναι αυτός που μέσα από ισχυρά θεσμικά κείμενα (Συλλογική Σύμβαση – Κανονισμός Εργασίας) που έχει υπογράψει έχει κατοχυρώσει την προστασία των εργαζομένων από «κάθε είδους αυθαιρεσίες».

Δεν δεχόμαστε να μας «κουνούν το δάχτυλο» αυτοί που καταγγέλλανε τον ΣΥΕΤΕ για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης ή που απαξίωναν τη ρήτρα για την προστασία της απασχόλησης.

Έστω και αργά αρχίζουν να κατανοούν την αξία τους.

Αντιλαμβανόμαστε το λόγο για τον οποίο δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Έχουμε συνηθίσει ως ΣΥΕΤΕ στις ενορχηστρωμένες -«κάτω από τη μέση»- επιθέσεις. Στο βωμό όμως της σκοπιμότητας επιβίωσης ενός Συλλόγου λίγων δεκάδων μελών είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να εργαλειοποιούνται τόσο σοβαρά ζητήματα προκειμένου να «δικαιολογηθεί» η πολιτική τους ύπαρξη.

Σε ένα πράγμα μόνο θα συμφωνήσουμε με τον συγκεκριμένο Σύλλογο: «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το είδος του συνδικαλισμού που πρέπει να υπηρετούμε».

  Κατεβάστε το αρχείο PDF