Πρώτη συνάντηση για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Ο.Τ.Ο.Ε.-Τραπεζών

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 2-2-2022, με τηλεδιάσκεψη. Σε αυτήν συμμετείχαν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και των Τραπεζών.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ανέπτυξαν διεξοδικά και παρείχαν διευκρινίσεις πάνω στο σκεπτικό και τις διεκδικήσεις του κλάδου για τη σύναψη νέας κλαδικής ΣΣΕ 2022-2024.

Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ ανέλυσε μεταξύ άλλων:

  • Τη σημασία του ουσιαστικού κλαδικού κοινωνικού διαλόγου για την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης και ομαλότητας ανάμεσα στις δυο πλευρές.
  • Την αδιαμφισβήτητη ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών και των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου, με ακόμα μεγαλύτερη θετική προοπτική για τις Τράπεζες στην ερχόμενη τριετία, που θα καλύψει η νέα ΣΣΕ.
  • Ότι οι Τράπεζες,  απαλλαγμένες πλέον από τον κύριο όγκο των «κόκκινων δανείων» και των αντίστοιχων κινδύνων και προβλέψεων, αλλά και με την προοπτική επικερδούς μόχλευσης σημαντικών πόρων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, γυρίζουν σελίδα, επιστρέφοντας δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά και σε καθαρή κερδοφορία.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ εξειδίκευσε το διεκδικητικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης:

α) Θεσμικά θέματα

Κορυφαίο ζήτημα αποτελεί η θεσμική θωράκιση της απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε, ότι η ενίσχυση της υπάρχουσας κλαδικής ρήτρας για την αποτροπή μαζικών απολύσεων, πρέπει να συμπεριλάβει και ένα μίγμα αναγκαίων πολιτικών, όπως: 

  • Τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, όλου του προσωπικού σε νέες γνώσεις και δεξιότητες, με συστηματικές διαδικασίες και κατάλληλες συλλογικές συμφωνίες.
    • Το σταμάτημα της εξωτερίκευσης εργασιών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    • Το σταμάτημα της συρρίκνωσης, που με το υπέρμετρο κλείσιμο καταστημάτων κινδυνεύει να οδηγήσει σε τραπεζική ερημοποίηση και αποκλεισμό από την ανάπτυξη μεγάλο κομμάτι, κυρίως της Περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας.

β) Οικονομικά θέματα

Για το μισθολογικό κομμάτι, τόνισε ότι το θετικό μήνυμα, που οφείλουν να στείλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους του κλάδου, είναι αφ’ ενός η αναγκαία αποκατάσταση της δυναμικής του Ενιαίου κλαδικού Μισθολογίου, αφ’ ετέρου η πλήρης αποκατάσταση, μέσα στην τριετία αναφοράς της νέας ΣΣΕ, των υπόλοιπων μισθολογικών απωλειών, και παράλληλα η κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό.

Τέλος, αναφέρθηκε:

  • Στη συλλογική ρύθμιση-πλαίσιο της Τηλεργασίας στον κλάδο.
  • Στις αναγκαίες ρυθμίσεις συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Τραπεζών, δεδομένου ότι η χώρα μας πρέπει να πάψει να αποτελεί εξαίρεση στο Ενωσιακό κεκτημένο ώς προς τη συγκρότηση των αντίστοιχων Δ.Σ.
  • Στη θέσπιση/βελτίωση αδειών για τη στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας.
  • Στη διατήρηση/βελτίωση παροχών για τους τραπεζοϋπαλλήλους, (έρευνες, επιμόρφωση, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες).

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών αντιμετώπισαν θετικά τη θεσμική διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κλαδική Σύμβαση κι επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις στη νέα (2η) συνάντηση διαπραγμάτευσης, η οποία ορίστηκε για τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σήμερα, με την αναλυτική παρουσίαση των διεκδικήσεων της ΟΤΟΕ στους εκπροσώπους των Τραπεζών,  ξεκίνησε μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για μια νέα και ικανοποιητική κλαδική ΣΣΕ θα είναι επίπονος.

Η επόμενη μέρα, που όλοι οι θεσμικοί παράγοντες μιλούν με τον πλέον επίσημο τρόπο για δυναμική ανάπτυξη,  πρέπει να αφορά εξίσου και τους εργαζόμενους. ‘Οχι να χτιστεί σε βάρος της εργασίας, των αμοιβών και των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον κλάδο σε αγωνιστική εγρήγορση κι ετοιμότητα.

Αυτή η διαπραγμάτευση αφορά κάθε εργαζόμενο και κάθε εργασιακό χώρο.

Η θετική της έκβαση θα εξαρτηθεί κύρια και καθοριστικά από τη συνειδητή, ενεργή και μαζική στήριξή της από το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.

Οι διεκδικήσεις μας είναι ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες και δικαιολογημένες.

Είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τις αμοιβές μας, την υπηρεσιακή προοπτική όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.Στόχος μας είναι, με ενότητα και αποφασιστικότητα μέσα από τη διαπραγμάτευση, να υπογράψουμε μια ικανοποιητική και ουσιαστική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων του κλάδου

  Κατεβάστε το αρχείο PDF