Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Το ετήσιο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ δεν είναι – και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως – μια επετειακή εκδήλωση. Είναι – και πρέπει να είναι – η ευκαιρία να ακουστεί ισχυρή η φωνή όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων της χώρας, απέναντι σε μια εντεινόμενη αρνητική καθημερινότητα για τους ίδιους και για την ελληνική κοινωνία.

Η ουσιαστικά ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που από «παροδική» μας προέκυψε διαρκείας,  συνεχίζει να ροκανίζει μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, καταθέσεις.

Η αγοραστική δύναμη απομειώνεται, οι εργαζόμενοι και οι συμπολίτες μας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, τη στιγμή που γιγαντώνονται τα «κέρδη απληστίας» των οικονομικά ισχυρών.

Ως ΟΤΟΕ και ως εργαζόμενοι στις Τράπεζες, έχουμε, κατά συνέπεια, πολλούς και σοβαρούς λόγους να δώσουμε ενεργά και δυναμικά το παρών στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη ΔΕΘ.

Διεκδικούμε την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων, που εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο εργασιακό πλαίσιο και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τόσο τις συνθήκες εργασίας και το εισόδημά μας, όσο και το επίπεδο της ζωής μας.

Στον κλάδο μας, διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:

  • Εργασία με αξιοπρέπεια, ποιότητα και προοπτική.
  • Μέτρα και πολιτικές αντιμετώπισης της ακρίβειας, με καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μέτρα που προστατεύουν την αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων – και όχι μόνο των κατώτατων.
  • Μέτρα κάλυψης των αναγκών στέγασης και αποτελεσματικής προστασίας της κύριας κατοικίας.
  • Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  • Πλήρη και ολοσχερή κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012, καθώς και όλων των διατάξεων που σήμερα αποδυναμώνουν και ναρκοθετούν τη θέση των εργαζόμενων στις διαπραγματεύσεις.
  • Αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, του ρόλου και της ανεξαρτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), για ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.
  • Πλήρη μετενέργεια και επέκταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μέχρι την υπογραφή νέας.
  • Κατάργηση υπερεργασίας και πραγματοποίηση υπερωριών μόνο για κάλυψη εκτάκτων και κατεπειγουσών αναγκών, με διαρκή έλεγχο για τήρηση του συμβατικού ωραρίου.
  • Απόσυρση όσων διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας επιχειρούν να πλήξουν την ποιότητα της εργασίας, το πενθήμερο και το ωράριο.
  • Αποτελεσματικό έλεγχο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, με έμπρακτη και ουσιαστική ενίσχυσή τους.
  • Αυστηρές κυρώσεις και καμιά πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους εργοδότες, που δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία.
  • Να μπεί φραγμός στις πολιτικές συρρίκνωσης των Τραπεζών, ώστε να παίξουν αποτελεσματικά και υπεύθυνα τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και συνοχή. Με σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, συμμετοχή των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων και κοινωνική λογοδοσία.
  • Μέτρα αντιμετώπισης των εξωτερικεύσεων, των αποσχίσεων και της «εργολαβικής» εργασίας, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αντίστοιχων εργαζομένων.
  • Δίκαιη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με σεβασμό στα συλλογικά και τα ατομικά δικαιώματα, καθώς και στον ελεύθερο χρόνο κάθε εργαζόμενου. Αυστηρές ποινές για κάθε εργοδοτική παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων, της ορθής συμπλήρωσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας και  του δικαιώματος αποσύνδεσης.
  • Συνδικαλιστικές ελευθερίες με σεβασμό στο δικαίωμα της απεργίας και στη συλλογική συνδικαλιστική δράση ώς πυλώνα κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των θεμελιωδών δημόσιων αγαθών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα και τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων.
  • Ανάπτυξη εστιασμένη στην καινοτομία και τη γνώση, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Όχι στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.
  • Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, με στήριξη της κοινωνίας, που θα αναβαθμίζει την εργασία και τη ζωή για όλους, χωρίς να μετατρέπεται σε «κράτος φιλανθρωπίας», με τα κάθε είδους «pass», που δεν αποτελούν βιώσιμη λύση.
  • Επιτελικό κράτος σύγχρονο και αξιόπιστο, που να εγγυάται και να περιφρουρεί, με κατάλληλο σχεδιασμό, μέτρα και υποδομές πρόληψης, το περιβάλλον, τη ζωή, την περιουσία και την ποιότητα ζωής κάθε συμπολίτη μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι παραπάνω διεκδικήσεις μας απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και στις ανάγκες των εργαζόμενων του κλάδου και της χώρας.

Είμαστε απέναντι σε πολιτικές και πρακτικές, που συντηρούν την ακρίβεια και την αβεβαιότητα για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συμπολίτη μας.

Είμαστε απέναντι σε πολιτικές, που υποβαθμίζουν την εργασία και τη ζωή μας.

Συμμετέχουμε μαζικά στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΡΜΟΥ

(Ερμού και Πλ. Αριστοτέλους) ΣΤΙΣ 17:30

Προτεραιότητα στον άνθρωπο και στην αντιμετώπιση των αναγκών του.

  Κατεβάστε το αρχείο PDF