Οδοιπορικά έξοδα – Νέα αποτελεσματική παρέμβαση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.

Στις 5/1/2021 τέθηκε σε ισχύ, με Πράξη Διοίκησης, ο νέος Κανονισμός Οδοιπορικών Εξόδων της Τράπεζας.

Από την πρώτη στιγμή, ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. επισήμανε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι ο νέος Κανονισμός δημιουργεί αδικίες, ιδίως για συναδέλφους που ήδη λάμβαναν αποζημίωση και με βάση τα νέα δεδομένα θα έβλεπαν δραστική μείωση. Ζητήσαμε καταρχήν να γίνει διαβούλευση με το Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και, μέχρι να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, να ανασταλεί η εφαρμογή του νέου Κανονισμού για του παλαιούς δικαιούχους, κάτι που έγινε αποδεκτό από την Τράπεζα.

Στη συνέχεια, με συνεχείς παρεμβάσεις (συναντήσεις με τη Διοίκηση σε κάθε επίπεδο, ανακοινώσεις), επιχειρηματολογήσαμε για την ανάγκη ο Κανονισμός να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά κόστη όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί και με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό και μετά από συνεχείς πιέσεις, η Διοίκηση αναγνώρισε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και κατέθεσε νέα πρόταση που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις τρέχουσες συνθήκες και στις θέσεις του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.

Συγκεκριμένα τροποποιείται ο Κανονισμός Οδοιπορικών ως εξής:

  • Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης για Ι.Χ. από €0,25 σε €0,35 (αφορά φθορά οχήματος και καύσιμα).
  • Μείωση του ορίου από 25χλμ. (50χλμ. αθροιστικά) σε 20 χλμ. (40χλμ. αθροιστικά) άνω των οποίων παρέχεται η αποζημίωση για την απόσταση της οικίας από την εργασία.
  • Αύξηση του ανώτατου ορίου χιλιομετρικής αποζημίωσης (πλαφόν) από €450 σε €500.
  • Ισχύς από 1/1/2022 μέχρι 31/8/2022, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση με βάση την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον Κανονισμό.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τους δικαιούχους καθώς αυξάνεται σημαντικά η μηνιαία χιλιομετρική αποζημίωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το κόστος μετακίνησης έχει εκτοξευθεί. Είναι όμως πολύ σημαντική και συνολικά καθώς αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στάση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. μέσα από διάλογο και διαβούλευση μπορεί να αίρει αδιέξοδα και να οδηγεί σε λύσεις.

Λύσεις οι οποίες φυσικά δεν δίνονται από όσους έχουν ανάγει σε συνδικαλιστική παρέμβαση «δημοσιογραφικού» τύπου διαπιστώσεις ή σχολιασμούς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να βάλλουν εναντίον του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με ασύστολα ψεύδη και λάσπη.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είναι εδώ, είναι ισχυρός και αδέσμευτος και έχει αποδείξει πως είναι παρών σε κάθε μέτωπο.

Με τις προτάσεις μας, τα επιχειρήματά μας, τις δυναμικές παρεμβάσεις μας δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις για τους εργαζόμενους, σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για όλους.

  Κατεβάστε το αρχείο PDF