Πολιτιστικά Μονοπάτια ΜΑΪΟΥ 2023

Η Ο.Τ.Ο.Ε. ξεκινά νέο Κύκλο Πολιτιστικών Μονοπατιών για το 2023.

Υπενθυμίζεται, ότι για όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις απαιτείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Επίσης, υπενθυμίζουμε την ανάγκη έγκαιρης προσέλευσης στα ραντεβού, δηλ. 15 λεπτά νωρίτερα  για να διευκολύνεται η έναρξη των ξεναγήσεω

1.- ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ

Το λίκνον της Δημοκρατίας και η καρδιά της Αρχαίας Αθήνας

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2023 ΩΡΑ 17:30

Ραντεβού: Αρχή οδού Αδριανού (στο εκκλησάκι Αγίου Φιλίππου).

Στον σημαντικότερο αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο του Δυτικού Πολιτισμού, όπου οι Αθηναίοι το 508-507 π.χ., δημιούργησαν και συνέχισαν να εξελίσσουν την πρώτη Δημοκρατία του κόσμου.

Η Αρχαία Αγορά λειτούργησε ως κέντρο Διοικητικό, Δικαστικό, Πνευματικό, Φιλοσοφικό και Εμπορικό. Τόπος ιερός, όπου επί σειρά αιώνων και κυρίως στα χρόνια της Αθηναϊκής ακμής, υπήρξε το κατ’ εξοχήν εντευκτήριο για τις πνευματικές και κοινωνικές συναθροίσεις των Αθηναίων.

Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Άρτεμη Σκουμπουρδή και η συνολική διάρκεια θα είναι περίπου 2 ½  ώρες.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 28 Απριλίου 2023 στο link

https://application.otoe.gr/heartOfDemocracyAthens

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

2.- ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, «O Ιάκωβος Καμπανέλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  12 ΜΑΪΟΥ 2023 ΩΡΑ 17:00

Ραντεβού: Στα σκαλιά του Μεγάρου Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28 (Μετρό Πανεπιστήμιο)

Στην έκθεση, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί σε θεματικές ενότητες που αφορούν το πολυσχιδές έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο, στον κινηματογράφο, καθώς και τα μελοποιημένα ποιήματά του.

Ανάμεσα στο σπάνιο εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνονται και άγνωστες πλευρές από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των λογοκριτικών παρεμβάσεων, όπως προκύπτουν από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπου διασώζεται το αρχειακό αποτύπωμα του κρατικού μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κυρίως της περιόδου 1950 – 1974, υλικό που αποκαλύπτει τις παρεμβάσεις και τα εμπόδια που συναντούσαν ο Καμπανέλλης και άλλοι δημιουργοί στην καλλιτεχνική τους έκφραση. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι λογοκριμένοι στίχοι του Καμπανέλλη από τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Ακόμη, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τις εμβληματικές ηχογραφήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως από την ηχογράφηση του έργου «Άσμα Ασμάτων» με τη Μαρία Φαραντούρη και του έργου «Χαμένη Αποστολή», που έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 1988 με την Gisela May.

Η ξενάγηση θα γίνει από την Ιστορικό Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 9 Μαΐου 2023 στο link

https://application.otoe.gr/returnsToTheAcademyOfAthens

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.

3.- ΨΥΡΡΗ : σεργιανι στη γειτονία των Ηρώων

ΤΕΤΑΡΤΗ 17  ΜΑΪΟΥ   2023  ΩΡΑ 18:00

Ραντεβού: Οδός Αθηνάς, Στάση Μετρό «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ»

Περιπλάνηση στα μνημεία και τα σημεία που συνδέονται με ηρωίδες και ήρωες του ρομαντισμού και της εξέγερσης, που θυμίζουν ανθρώπινα πάθη και πόθους, γραφικότητες, παραδόσεις, αξίες και δρώμενα.

Περιπλανόμαστε και ξεδιπλώνουμε την αθηναϊκή ιστορία, που φέρνει μνήμες από τους διάσημους ανθρώπους του Ψυρρή, την «Κόρη των Αθηνών», τον Μπάυρον, του ήρωες του 1821, τους ανυπότακτους αυτοαποκαλούμενους «ήρωες» και τον κοσμοκαλόγερο Παπαδιαμάντη.

Και όταν οι μνήμες φέρουν αγαλλίαση, θα καταλήξουμε στον Άι Γιάννη της Κολώνας, για να ξορκίσουμε – όπως άλλοτε οι παλαιοί Αθηναίοι – το θανατικό των ημερών μας!

Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Άρτεμη Σκουμπουρδή και η συνολική διάρκεια θα είναι περίπου 3  ώρες.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 12 Μαΐου 2023 στο link

https://application.otoe.gr/neighborhoodOfHeroes

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο συνάδελφοι/-σσες Τραπεζοϋπάλληλοι και οι συνοδοί τους.

Το κόστος το αναλαμβάνει η Ο.Τ.Ο.Ε.

Η έγκαιρη προσέλευση σε κάθε ραντεβού θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση.

Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στα τηλ. 2103388270, 2103388287

  Κατεβάστε το αρχείο PDF